De basisprincipes van een goed tuinontwerp zijn om een ​​verscheidenheid aan planten, paden en visuele balans op te nemen. De eerste stap bij het maken van een geweldig ontwerp is om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Deze ruimte moet groot genoeg zijn voor gezelligheid en een plek om te ontspannen in de schaduw of zon. Een grote pergola of breed pad kan leiden tot een keurig gemaaid gazon. Overweeg om weerbestendige meubels te gebruiken en deze in een ruimte met voldoende schaduw te plaatsen.
Planten

Houd bij het plannen van uw tuinontwerp rekening met het microklimaat van het gebied. Sommige planten zijn misschien goed geschikt voor een bepaalde klimaatzone, maar werken niet goed in bepaalde regio’s, of in gebieden die gevoelig zijn voor vorst of droog weer. Het bodemtype zal van invloed zijn op de keuze van de planten. Houd bij het plannen van uw tuinontwerp rekening met de plaatselijke omstandigheden, waaronder de pH van de grond en de hardheidsclassificatie, om ervoor te zorgen dat uw tuin er perfect uitziet. Als je dat niet doet, kun je teleurgesteld zijn als het gaat om de kwaliteit van je planten.
Paden

Waar begint tuinontwerp? Waarschijnlijk in de paden. Hier kijken we naar de geschiedenis van tuinpaden en design, samen met praktische informatie over verschillende stijlen en materialen. Van bospaden tot stapstenen en weidepaden, we helpen je op de goede weg. Dit is een must-have voor wie een tuin wil creëren die aanvoelt als een oase. Maar voordat we dit soort paden bespreken, laten we eerst enkele veelvoorkomende paden nader bekijken.
Plantplaatsing

Strategische plaatsing van planten is een fundamenteel onderdeel van een goed tuinontwerp. Planten worden gebruikt om het uitzicht te omkaderen of te belemmeren. Ze pronken ook met of zijn een lust voor het oog. Als u de hoogte, breedte, textuur en het seizoen van elke plant begrijpt, kunt u beslissen welke geschikt is voor het gebied. Planten moeten in groepen worden geplaatst die passen bij de ruimte, zodat het gebied een natuurlijk evenwicht is en een opeenvolging van bloemen het hele jaar door mogelijk is.
Visueel evenwicht

Het streven naar visuele balans is een van de meest fundamentele principes van landschapsontwerp. Of het nu een achtertuin of een formele tuin is, symmetrie is een essentieel element voor een visueel aantrekkelijke ruimte. Als uw tuin een gazon heeft, kunt u een schuur in het midden van het gazon plaatsen en vervolgens een andere schuur er tegenover. Op deze manier zal het gewicht van de schuur de aanwezigheid van de boom compenseren. Maar als u een tuin plant, moet er niet alleen evenwicht worden gevonden in het landschap, maar ook in het ontwerp van de onderdelen.
Plantensoort

Overweeg bij het plannen van een tuin om plantenrassen op te nemen. Plantenvariëteit is niet alleen belangrijk voor het bereiken van visuele interesse, maar het kan ook een aangename balans in de tuin creëren. Overweeg hoe kleur uw landschap beïnvloedt en welk type planten er de meeste belangstelling voor zal hebben. Over het algemeen zal een goed ontworpen tuin een scala aan verschillende tinten groen bevatten. Een sprekend voorbeeld hiervan is de paarsbloeiende Iris ‘Aureo-Variegata’. Het blad van deze plant is ook bont, waardoor het een opvallende verschijning is.
Schaal van tuin

De schaal van tuinontwerp is een belangrijke overweging bij de constructie van een landschap, omdat schaal invloed heeft op hoe een kijker objecten waarneemt. Het doel is om de verhoudingen van verschillende elementen in een landschap in evenwicht te brengen, en dit moet worden bereikt door een zorgvuldig ontwerp. Aandacht voor schaal in de vroege ontwerpfase loont later, wanneer het op verschillende manieren te zien is. Hieronder vindt u enkele richtlijnen om een ​​balans te vinden in uw tuinontwerp.